Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.11.2011 12:54 - ЕНЕРГИЯТА НА БЪДЕЩЕТО
Автор: bairakslavei Категория: Забавление   
Прочетен: 966 Коментари: 0 Гласове:
4



  ИЗПИТАНИЯТА БЯХА УСПЕШНИ, НО...  

В неделя E-Cat завърши с успех най-голямото си изпитание, произвеждайки средно 470 киловата в продължение на повече от 5 часа. (Технически проблем обаче му попречи да постигне мощността от 1 мегават, планирана първоначално). Демонстрацията е била следена отблизо от инженери от мистериозния американски клиент на Роси, който в крайна сметка е бил удовлетворен от резултатите и е платил за разработката.

И в този случай енергията е била отделена под формата на топлина, отчетена по количество нагрята до кипене вода. Това обаче не означава, че е време да отваряме шампанското и да вещаем край на изкопаемите горива. Скептиците и сега продължават да подлагат на съмнение доколко новите изпитания наистина потвърждават използваемостта на технологията.

Първо, загадъчният американски клиент на Роси все така отказва да се разкрие. С други думи, имаме група неизвестни и неподлежащи на проверка хора, са извършили изпитания, чиито резултати не могат да бъдат анализирани от друг освен от тях самите. Второ, наблюдателите извън екипа на въпросния клиент на могли да проследят демонстрацията само за няколко минути - и по време на целия експеримент E-Cat е оставал включен към електрическата мрежа чрез кабел. 

Твърди се, че външното енергоподаване е било изключено; и все пак като демонстрация би било по-убедително за реактора да бъде видимо изключен от контакта, докато работи.

Успехът на изпитанията дава шанс за допълнителни разработки на университета в Болоня - и евентуално още договори със загадъчния клиент (за чиято самоличност вече започнаха да изникват евентуални ориентири). Контрольорът на демонстрацията от страна на клиента - някой си Доменико Фиораванти, докладва за резултатите й пред мъж, към когото се обръща с "Полковник". 

Тоест нищо чудно тайният клиент да е поделението за научни разработки на Пентагона - DARPA, което вече е демонстрирало интерес към проекта на Роси, но може и още да не е готово да обясни на политическите фигури в САЩ защо е похарчило милиони за устройство за студен синтез. Засега остават твърде много неясноти - но се надяваме оттук нататък енергетиката да поеме в нова посока...




Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: bairakslavei
Категория: Забавление
Прочетен: 530678
Постинги: 163
Коментари: 242
Гласове: 675
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930